Τι Έφτιαξα | Υγιεινά Cinnamon Rolls Χωρίς Βούτυρο, Ζάχαρη και Λίπη

0 0

Μια τεράστια περηφάνια νιώθω όταν φτιάχνω συνταγές δικές μου, ΚΑΤΑ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ! Δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου στο διαδίκτυο, δεν ξέρω αν το έχει φτιάξει κάποιος άλλος πριν από εμένα, ξέρω οτι δεν το έψαξα πουθενά, δεν το είδα κάπου, δεν είναι παραλλαγή άλλης συνταγής (εννοώ αυτουσίας και να έχω αλλάξει 1-2 πράγματα) αλλά είναι κάτι που σκέφτηκα μόνη μου θέλοντας να καλύψω την ανάγκη μου να απολαύσω cinnamon rolls!

Αν λατρέυεις την κανέλα δεν υπάρχει περίπτωση να μην λατρεύεις τα αφράτα και άκρως δελεαστικά cinnamon rolls! Ειδικά τώρα που ήρθε το φθινόπωρο, είμαι σίγουρη οτι τα βλέπεις παντού μπροστά σου παρέα με έναν αχνιστό καφέ και σκέφτεσαι πόσο τέλειο θα ήταν να έιχες ένα (και δύο και τρία). Κάπως ΄΄έτσι μια μέρα και με αφορμή το οτι πλέον ζω κυριολεκτικά ΜΟΝΟ στην κουζίνα (ποια, εγώ! Που για χρόνια έτρωγα μόνο τοστ και μακαρόνια) θέλησα να τα φτιάξω. Δεν γνώριζα πως γίνονται, αλλά σκέφτηκα οτι πόσο δύσκολο ή περιεργο να είναι ένα ρολλάκι με κανέλα;

Ανοίγω υπολογιστή και ψάχνω αμέσως συνταγές. ΣΟΚ! Αυτά τα “φαινομενικά αθώα” ρολλάκια είναι μια θερμιδική βόμβα και σίγουρα άκρως ακατάλληλα για βρέφη και παιδιά καθώς η πάστα κανέλας φτιάχνεται από ΠΟΛΥ βούτυρο, ζάχαρη (και προφανώς κανέλα). Ανασταλτικός παράγοντας δύο, το γεγονός του οτι δεν έχω το χ΄ρόνο – και ακόμη την όρεξη – να ανοίξω ζύμη μόνη μου και αποφεύγω να προσφέρω στα μωρά / παιδιά του εμπορίου. Πρόβλημα-τα! Αλλά είχα πεισμώσει και νιώθοντας πλέον μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση “στην κουζίνα” είπα πως δεν μπορεί, θα βρω μια εναλλακτική ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΗΚΑ!

Ακολουθεί το βίντεο που ανέβασα στη νέα μου εμμονή – το TIK TOK (πατήστε στο σύνδεσμο για να το δείτε) – και ο λόγος που την ανεβάζω και εδώ είναι γιατί θέλω να εξηγήσω το σκεπτικό που γύρω από τα υλικά για όσους πραγματικά θέλουν να απολαύσουν αυτό το ονειρικά, γλυκό σνακ αλλά αποφεύγουν τη ζάχαρη ή απλά θέλουν να το προσφέρουν όπως εγώ στα μωρά/ παιδιά τους.

Κρέπα αντί για ζύμη. Ήθελα κάτι που να είναι γρήγορο, εύκολο στην παρασκευή του και να μπορεί να τυλιχτεί σε ρολό. Οι κρέπες – προσοχή, πρέπει να τις φτιάξετε με αλεύρι ΓΟΧ γιατί με οποιοδήποτε άλλο ΔΕΝ θα έχουν ελαστικότητα – είναι κάτι που φτιάχνω περίπου κάθε 3 με 4 μέρες και τις έχω στο ψυγείο γιατί λειτουργούν ως βάση σε πολλά πράγματα που φτιάχνω για τα παιδιά. Αν δεν έχετε ή βαριέστε να φτιάξετε κρέπες, εκτιμώ πως μπορείτε να προχωρήσετε και με τορτίγιες.

Φυστικοβούτυρο αντί για κανονικό βούτυρο. Η συνταγή στην ουσία θέλει κάποιος βούτυρο για να μπορέσει να δέσει η πάστα της κανέλας επομένως αντί για ζωικό βούτυρο χρησιμοποίησα βούτυρο καρπών.

Καραμέλα από βασιλικούς χουρμάδες αντί για ζάχαρη. Οκ δεν σου δίνει την τραγανή αίσθηση της κρυσταλλικής ζάχαρης αλλά σου δίνει όοοολη τη γλύκα χωρίς τα “μειονεκτήματα”, τα λιπαρά και κυρίως την εθιστική επίδραση της ζάχαρης. Εγώ χρησιμοποίησα αυτήν που έφτιαξα από το βιβλίο ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ της Madame Ginger αλλά εκτιμώ οτι λειτουργεί και το να χτυπήσετε απλά βασιλικούς χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι προφανώς) με λίγο καυτό νερό στο μπλεντερ. ΔΕΝ χρησιμοποίησα μέλι γιατί πιστεύω θα αλλάξει τη σύσταση της πάστας και όση κανέλα και να βάλετε θα καλύψει τη γεύση της κανέλας που στην ουσία αυτή τη γεύση θέλουμε.

Καλή απόλαυση!

Θα χαρώ πολύ αν φτιάξετε τη συνταγή και μου στείλετε τις φωτό σας κάνοντας με tag/mention στο instagram

My Youtube channel

Follow me on Instagram @elena_ioannidou_lamaj

Facebook @watabout.gr

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.