Φτιάξε | Γλυκός Πουρές Κάστανο (τύπου Τερκενλής)!

0 3

…και αφού ολοκληρώσαμε με τα μήλα (ή μήπως όχι;), περνάμε στην επόμενη, απόλυτη, φθινοπωρινή γεύση, το Κάστανο! Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι πως το κάστανο έχει είτε φανατικούς οπαδούς, είτε το αντίθετο. Αν λοιπόν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, συνεχίστε να διαβάζετε, πως θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα τον τέλειο, γλυκό πουρέ κάστανο, σαν και αυτόν που έχει γίνει πασίγνωστος, ως γέμιση, στο αγαπημένο τσουρέκι του Τερκενλή (καθώς και τρόπους να τον απολαύσετε).

Αρχικά να πούμε οτι η συγκεκριμένη συνταγή παρουσιάζει τις εξής 2 “δυσκολίες”:

  1. Αν σας αρέσει το κάστανο πραγματικά πολύ, θα είναι πολύ δύσκολο να μην τα φάτε όλα, ενώ τα καθαρίζετε!
  2. Είναι απαραίτητο να κάνετε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, πριν τα βράσετε, ώστε να μπορέσετε να τα ξεφλουδίσετε πολύ πιο εύκολα. Σας μιλάω εκ πείρας καθώς δεν το έκανα και παιδεύτηκα αρκετά στο καθάρισμα, μετά. Ωστόσο αν δεν θέλετε να μπείτε καν στη διαδικασία, στα σούπερ μάρκετ βρίσκετε όλο το χρόνο, συσκευασμένα κάστανα, έτοιμα προς κατανάλωση!

Υλικά

  • 400 – 500 γρ. βρασμένα κάστανα. Αν τελικά τα βράσετε, θέλουν περίπου στα 40 λεπτά, ανάλογα την κουζίνα.
  • 150 γρ. ζάχαρη. Εδώ έκανα την ανατροπή και δεν το πήγα τελείως “healthy” γιατί ήθελα να έχω το “original” αποτέλεσμα. Ωστόσο έβαλα καστανή ζάχαρη και όχι λευκή. Εκτιμώ οτι μπορείτε να δοκιμάσετε και με ζάχαρη καρύδας (λογικά δε θα γίνει τόσο γλυκό, αν και τα κάστανα έχουν γλύκα) αλλά και με μέλι (δεν ξέρω κατά πόσο θα κυριαρχεί ως γεύση το μέλι, αλλά θα το δοκιμάσω και εγώ την επόμενη φορά και θα επανέλθω με update).
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εκχύλισμα, όχι άρωμα βανίλιας. Ωστόσο αν δεν έχετε, μπορείτε και να το αντικαταστήσετε με κανέλα που δίνει επίσης ωραία νότα.
  • 500 γρ. νερό

Εκτέλεση

  • Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά της συνταγής, με ανοιχτό καπάκι, για 25-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά τη στιγμή που θα έχουν μείνει στα κατσαρολάκι περίπου 2 με 3 δάχτυλα νερό, το οποίο και κρατάμε.
  • Σε ένα πολυμηχάνημα χτυπάμε όλα τα υλικά, μέχρι να γίνουν πουρές. Ρίχνουμε από το νερό που κρατήσαμε εάν βγαίνει υπερβολικά σφιχτό και συναντάμε δυσκολία στον σχηματισμό της υφής του πουρέ, όπου και θέλουμε να είναι βελούδινος.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ ή γυάλινο δοχείο. Οταν κρυώσει, θα σφίξει λίγο ακόμη.
  • Τον συντηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες.

Τρόποι Να Τον Απολαύσετε

(είναι αμέτρητοι)

  • Φυσικά με τσουρέκι….
  • Σκέτο, για αυτές τις γνωστές λιγούρες
  • Ως topping για pancakes τσουρέκι (υπόσχομαι, θα έρθει η συνταγή άμεσα)
  • Ως γέμιση σε κρέπες με τους συνδυασμούς της αρεσκείας σας
  • Ως άλειμμα στο ψωμί ή φτιάχοντας toast, επίσης με συνδυασμούς που προτιμάτε
  • Ως συνοδευτικό στο porridge κ.τ.λ.

Θα χαρώ πολύ αν φτιάξετε τη συνταγή και μου στείλετε τις φωτό σας κάνοντας με tag/mention στο instagram

Share your love

My Youtube channel

Follow me on Instagram @elena_ioannidou_lamaj

Facebook @watabout.gr

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.