Όπως έχω πει πολλές φορές, οι συνταγές μου απευθύνονται σε όσους αγαπούν να φτιάχνουν πράγματα με (σχετικά) λίγα υλικά, σε (σχετικά) λίγο χρόνο, χωρίς (να λερώνουν) πολλά-πολλά και το σημαντικότερο…να είναι υγιεινά, όχι βαριά αλλά να μην στερούνται τίποτα από αντίστοιχες “κλασσικές” συνταγές. Πολλές φορές αυτό τα καθιστά και vegan!
Σήμερα λοιπόν σας παρουσιάζω ένα από τα αγαπημένα μου γλυκίσματα, την Crumble Μήλου! Αυτή και η Μηλόπιτα (που μου κάνει πιο “φασαριόζικη”) είναι από τα πρώτα πράγματα που λαχταρώ μόλις μπει το φθινόπωρο και ξεκινήσει το καλάθι μας να γεμίζει με μήλα. Πάντα όμως αντιμετώπιζα το εξής “πρόβλημα” (για εμένα πάντα). Η κλασσική συνταγή είναι πολύ επιβαρυμένη με λιπαρά καθώς περιέχει αρκετή ζάχαρη, βούτυρο και αλεύρι. Και ναι μπορεί να είναι ένα γλυκό με μήλα αλλά δεν σημαίνει οτι είναι και υγιεινό.
Αυτό εδώ όμως είναι!
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση με τα μήλα:
- 5 μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες
- 1/4 κούπας ζάχαρη καρύδας ή καστανή
- 2 κ.γ. κανέλα
- Τριμμένα καρύδια (όσα θέλετε, βάζω στην τύχη)
- Σταφίδες (όσες θέλετε, βάζω στην τύχη)
- Προαιρετικά εγώ πρόσθεσα και σπόρους chia καθώς και λιναρόσπορο
Για το topping:
- 6 χουρμάδες χωρίς ζάχαρη. Αφαιρούμε το κουκούτσι.
- 1/2 κούπα αμύγδαλα (μπορείτε να βάλετε καρύδια και πάλι ή και φουντούκια)
- 1/2 κούπα ινδοκάρυδο
- 1 κούπα βρώμη (ή αλεύρι βρώμης ή αλεύρι αμυγδάλου)
- 1 κ.σ. μέλι (ή κάποιο σιρόπι για vegans)
- 1 κ.σ. λάδι καρύδας
Για τη συνοδευτική κρέμα:
Θα βρείτε τα υλικά και τη διαδικασία εδώ. Θέλει μόλις 2 λεπτά για να γίνει.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο και σε ένα βαθύ ταψί (εγώ χρησιμοποίησα ένα οβάλ πυρέξ) τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σ ένα μπολ προσθέτουμε τα μήλα και ρίχνουμε από πάνω όλα τα υλικά για τη βάση. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέτουμε όλα τα υλικά για το topping. Αυτό που θέλουμε ως αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα “ψιχουλιαστό” και κολλώδες.
- Απλώστε τα μήλα στο ταψί και από πάνω με τα χέρια σας απλώστε το μείγμα του topping, ώστε να πάει παντού.
- Ψήνετε στους 180 βαθμούς (ανάλογα και την κουζίνα) για 45 – 50 λεπτά. Στα 25 λεπτά θα πρότεινα να τσεκάρετε την crumble και αν δείτε οτι αρχίζει και μαυρίζει, σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο.
- Βγάζετε από το φούρνο και περιμένετε να “κάτσει” για 15 λεπτά.
- Σερβίρετε με συνοδευτικό της επιλογής σας
Ιδέες για επιπλέον συνοδευτικά:
- Παγωτό (βανίλια εννοείται…ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει)
- Με coconut yogurt
- Με φυστικοβούτυρο
Συντήρηση:
Βγάζει περίπου 8 μερίδες και μένει εκτός ψυγείου (ειδικά τώρα που πέφτει η θερμοκρασία) άνετα για 3-4 μέρες. Δεν θα πρότεινα να μπει στο ψυγείο γιατί λόγω της υγρασίας το topping παύει να είναι τραγανό.
Θα χαρώ πολύ αν τη φτιάξετε και μου στείλετε τις φωτό σας κάνοντας με tag/mention στο instagram
Share your love
My Youtube channel
Follow me on Instagram @elena_ioannidou_lamaj
Facebook @watabout.gr
Leave a Reply