Ξάνθη: 5 πράγματα που Αγαπώ!

0 1

xanthi xanthi2  11821952_797380760374692_1719702273_n 11324367_1449999438641227_713311963_n xanthi8

xanthi5

Αν νομίζατε πως αυτή η στήλη θα είναι ένας αντικειμενικός, τουριστικός οδηγός… κάνατε λάθος! Θα είναι μια υποκειμενικότατη περιγραφή των 5 πραγμάτων που έχω αγαπήσει αλλά και μισήσει από τα μέρη τα οποία εχω επισκεφθεί ή στα οποία έχω / είχα ζήσει.

Φυσικά, πρώτη και καλύτερη στη λίστα είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η Ξάνθη, η αλλιώς «Η Κυρά της Θράκης» ή αλλιώς «Η Πόλη με τα 1000 Χρώματα» ή αλλιώς… εντάξει, σταματάω.

  1. Η Παλιά Πόλη.

Αν και το πατρικό μου βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, τη δική μου καρδιά – και κάθε πολίτη, Ξανθιώτη ή μη – την έχει κλέψει η παλιά πόλη. Σαν να βγήκε από παραμύθι, μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Τα γραφικά πλακόστρωτα, τα πανέμορφα σοκάκια, τα παραδοσιακά αρχοντικά… σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Και σε μια άλλη χώρα θα έλεγα!

  1. Το Φαγητό.

Σοβαρά τώρα… ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ δεν υπάρχει περίπτωση να φάει κανείς τόσο πολύ και τόσο καλά. Πρόσφατα μια φίλη μου ζήτησε πληροφορίες γιατί θα πήγαινε εκδρομή εκεί και πρέπει να της έγραψα έκθεση ιδεών… Από τις φημισμένες καριόκες, τα γλυκά ταψιού και τα λουκούμια μέχρι τις μπουγάτσες, τον σαρμά, τον καβουρμά, τις πίτες, τα κρασιά, τα αποστάγματα και ότι μα όοοτι λαχταράει η ψυχή (βασικά το στομάχι) σου.

  1. Η πολύ- πολιτισμικότητα.

Όποιος γεννιέται ή μεγαλώνει στην Ξάνθη μαθαίνει από πολύ μικρός να σέβεται και να συνυπάρχει – αρμονικά ευτυχώς – με τον «Άλλο». Η μειονότητα των Μουσουλμάνων ή αλλιώς οι Πομάκοι, είναι ένα θέμα που απασχολεί πάντα και δίνει την αφορμή να δημιουργούνται πολλές… «εντυπώσεις» που θα σας εξηγήσω στο part II αυτού του άρθρου. Από μικρή έμαθα να συνυπάρχω, να ζω με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εμένα, τόσο στο θρήσκευμα (εδώ να αναφερθεί ότι είμαι – η αγαπημένη μου φράση – κόρη Ιερέως), όσο και στον τρόπο ζωής. Από παιδάκι έκανα παρέα με τον Αλή και την Αϊσέ, έχω περάσει γ@#@#μάτα εξερευνώντας ένα «σύμπαν» διαφορετικό από εμένα και ναι ακόμη και σήμερα δέχομαι αστεία για το ότι ίσως τελικά οι δικοί μου έκλεψαν από τους «γύφτους».

  1. Η Φυσική Ομορφιά.

Ωραία, δεν έχουμε Θάλασσα. Στο μισό μέτρο. Γιατί έχουμε σε 15 λεπτά με το Αυτοκίνητο. Κάτι που εδώ στην Αττική είναι ανέκδοτο εκτός και αν μένεις στη Λούτσα. Έχουμε ωστόσο Βουνά και Ποτάμια και τόσο, ΜΑ ΤΟΣΟ, χρώμα (όχι λόγω graffiti). Άσε που έχουμε και το δικό μας Big Ben, στην κεντρική πλατεία της πόλης!

  1. Η Οικογένεια μου.

Τελευταίο στη λίστα αλλά πρώτο στην καρδιά μου. Από την Ξάνθη έφυγα στα 18 για Σπουδές και δεν επέστρεψα ποτέ για να ζήσω. Ακούγεται «βαρύ» και τελικά διαπίστωσα πως είναι!

Μικρότερη ζούσα την «ανεξαρτησία» μου μακριά τους και αργότερα – δεν ξέρω γιατί – πίστευα πως η φυγή μου είναι κάτι προσωρινό. Μέχρι που κατάλαβα πως λείπω πια 16 χρόνια τώρα, πως η μικρή μου αδερφή έγινε 20 χρονών, από την τελευταία φορά που ζούσα μαζί της και μπουσουλούσε και πως το «δεν θα έρθω για Χριστούγεννα» είναι κατι πιο σημαντικό από μια απλή ανακοίνωση.

Ο πιο σημαντικός λόγος λοιπόν που αγαπώ την Ξάνθη είναι γιατί εκεί ζουν, μεγαλώνουν και αναπνέουν όλοι όσοι αγαπώ, οι άνθρωποι που είναι όλη μου η ζωή! Να προσέχετε ε; !!!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *