Εύρεση Εργασίας: 5 Tips, γιατί είναι δύσκολα εκεί έξω!

2comments 3

Το να ψάχνει κανείς για δουλειά είναι σκληρό πράγμα. Είναι δύσκολο από μόνο του και η ελληνική πραγματικότητα το κάνει σίγουρα, ακόμη δυσκολότερο! Είτε δουλεύεις υπερωρίες κάπου και ψάχνεις παράλληλα «για τη δουλειά των ονείρων σου», είτε αυτήν την περίοδο είσαι χωρίς δουλειά, είτε ξεκινάς τώρα… να σκέφτεσαι πως δεν είσαι η μόνη!

 

Το μονοπάτι δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα αλλά η ελπίδα, το πείσμα, η αφοσίωση και ενδεχομένως τα παρακάτω tips, θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα πιο θετικά και πιο αποφασιστικά.

 

1. Σκληρή Δουλειά.
Αν ξεκινάς τώρα, να είσαι προετοιμασμένη για τα χειρότερα. Όχι δεν εννοώ την εκμετάλλευση αλλά τη λεγόμενη «λάντζα». Κανείς δεν ξεκίνησε μια καριέρα (αναφέρομαι σε όσους κέρδισαν μια θέση δίκαια και όχι με Μέσον or whatever) κάνοντας όλο το «συναρπαστικό» κομμάτι. Θα έρθει και αυτό αλλά πρώτα θα πρέπει να περάσεις και από αρκετή «χαμαλοδουλειά» για να μάθεις. Αν δεν ξεκινάς τώρα και πάλι η «σκληρή δουλειά» είναι το μόνο πράγμα που βγάζει αποτελέσματα ακόμη και αν είσαι αφεντικό του ίδιου του εαυτού σου. Πόσο μάλλον όταν αναλαμβάνεις μια νέα θέση όπου ΠΡΟΦΑΝΩΣ σε προσέλαβαν για να δουλεύεις και όχι να κάνεις κάθε 15 λεπτά break για τσιγάρο.

 

2. Μάθε Να Ψάχνεις.

Σίγουρα στις μέρες μας, το «δουλειά να’ ναι και ότι να’ναι» έχει γίνει ευαγγέλιο. Ωστόσο το να ξέρεις να ψάχνεις και τελικά να απευθύνεσαι σωστά σε μια αγγελία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα και είναι απίστευτα δύσκολο και χρονοβόρο – και για το αφεντικό σου και για εσένα – να τάζεις λαγούς με πετραχείλια στο interview και στο δια ταύτα να μην έχεις ούτε ιδέα αλλά ούτε και όρεξη για τη δουλειά / τομέα που επέλεξες και σε επέλεξαν να κάνεις. Αντίστοιχα και για να μη βρεθείς προ άσχημων εκπλήξεων, μια έρευνα για το ποιόν της εταιρείας, της θέσης και των συνθηκών εργασίας της δουλειάς που βρήκες είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, πριν συμφωνήσεις.

 

3. Μάθε Να Διαβάζεις.

Δύο λέξεις: Job Description! Διάβασε καλά και σωστά τι ζητά κάποιος σε μια αγγελία και στείλε το βιογραφικό σου ΜΟΝΟ αν καλύπτεις τις απαιτήσεις. Ας είμαστε ρεαλιστές. Αν κάποιος ζητά μάνατζερ με 5 χρόνια εμπειρία και εσύ δεν έχεις ιδέα, είναι μάταιο και χάσιμο χρόνου ακόμη και το να «κλέψεις» στο βιογραφικό και στο interview. Στο τέλος, δεν θα προχωρήσει. Επίσης, συνήθως ότι ζητούν σε μια αγγελία, ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ. Επομένως ενημερώσου σωστά για να μη πεις μετά ότι δεν στα είπανε! Το «όρεξη για δουλειά» ναι συνήθως σημαίνει ΥΠΕΡΩΡΙΑ!

 

4.  Πρέπει Να Το Θέλεις!

Όταν ξεκίνησα στην εταιρεία που βρίσκομαι τώρα, είχα μηδέν εμπειρία. Μέχρι να τελειώσω το Μεταπτυχιακό μου ήμουν 25 χρονών και το μόνο που ήξερα και «πούλησα» στην εργοδότριά μου ήταν ένα πράγμα: ΉΘΕΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ. Είτε ξεκινάς τώρα, είτε μετράς ήδη κάποια χρόνια εμπειρίας, ο ζήλος για δουλειά είναι πάντα αυτό που θα ξεχωρίσει ένας εργοδότης. Αυτή η λάμψη στα μάτια και αυτή η σπίθα της όρεξης για να δώσεις το 100% του εαυτού σου, στη «θέση» αλλά κατά βάση ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΣ!

 

5.  Μην Απογοητεύεσαι. 

Όπως είπα και στην αρχή, η εύρεση εργασίας είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Στις «καλές εποχές» το μεγαλύτερο διάστημα που έψαξα για δουλειά ήταν 6 μήνες!!! Είχα γίνει κουρέλι και ένιωθα απίστευτα κουρασμένη από τα άπειρα interviews που είχα κάνει. Το έπαιρνα προσωπικά και νόμιζα ότι το λάθος ήταν δικό μου. Και όμως! Η στιγμή που σταμάτησε να με απασχολεί ήταν και η στιγμή που η δουλειά των ονείρων μου, μου χτύπησε την πόρτα! Μην απογοητεύεσαι λοιπόν. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και οι εποχές δύσκολες. Ωστόσο αν ένα πράγμα έχω να συμβουλεύσω σε κάποιον αυτό είναι πως Ο ΦΟΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ! Ποτέ μην εγκαταλείπεις, όλα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή!

2 Comments
  • Kwstantina8
    April 8, 2017

    Θα προσθέσω ένα ακόμα: linked in…

    • [email protected]
      April 8, 2017

      Ναι, πολύ σωστά! Αν και νομίζω αποδίδει σε συγκεκριμένους κλάδους…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *