Φοιτητής Σε Ξένη Χώρα: 5 Πράγματα Που Χρειάζεται Να Μάθεις!

2comments 2

Στην Βαρκελώνη έφυγα για να σπουδάσω, το 2007! Ναι, έχουν περάσει 10 Χρόνια και εκτός του οτι αισθάνομαι ήδη γριούλα, θυμώνω με τον εαυτό μου γιατί από τη μέρα που έφυγα – κάθε χρόνο – λέω πως θα επιστρέψω… και ακόμη δεν το έχω κάνει. Όσα έζησα αλλά και όσα έμαθα είναι ΠΟΛΛΑ. Αν και εσύ σκέφτεσαι να φύγεις για σπουδές ή για δουλειά έξω, παρακάτω σου έχω τα 5 βασικά που πρέπει να γνωρίζεις.

 

1. Προς…αρμογή!
Για εμένα εδώ ξεκινούν και σταματούν τα πάντα. Ακόμη και η πιο «οικεία» χώρα, δεν παύει να είναι μια ξένη χώρα. Αν λοιπόν καταφέρεις να προσαρμοστείς εύκολα στους ρυθμούς (και στα πάντα) της, τότε σχεδόν τίποτα δεν θα σου φανεί δύσκολο. Ο καιρός, οι άνθρωποι, το φαγητό, η διασκέδαση… όλα μα όλα παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη διαμονή και για την..επιβίωσή σου, στη χώρα/ μέρος που διάλεξες.

 

2. Χαμένοι στη Μετάφραση.
Αν δεν χαθείς και αν δεν προσπαθήσεις, δεν θα μάθεις. Αυτό ισχύει και για την πόλη που θα μείνεις αλλά και για τη γλώσσα. Όταν έφτασα στη Βαρκελώνη είχα ένα περίεργο συναίσθημα ότι την ήξερα ήδη. Προφανώς και δεν την ήξερα οπότε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα πήρα έναν χάρτη και τη γύρισα κυριολεκτικά όλη. Μην περιμένεις από άλλους και μη χάνεις χρόνο. Αν δεν «χαθείς» σε δρόμους, αν δεν περπατήσεις, δεν θα τη μάθεις και θα σου μοιάζει ξένη και απόμακρη.

 

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη γλώσσα. Το μεταπτυχιακό μου ήταν στα ισπανικά και εμένα το επίπεδο των ισπανικών μου ήταν 2 σκάλες καλύτερο από το «γεια σου, τι κάνεις;». Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη, να χαθείς στη μετάφραση και να μιλάς αλαμπουρνέζικα με τους ντόπιους. Καιρό με τον καιρό, θα μάθεις!

 

3. Θα Τους Λείψεις Και Θα Σου Λείψουν.
Είτε για 1 χρόνο, είτε για 5, είτε – προφανώς – για μια ζωή, ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που θα αντιμετωπίσεις είναι η Νοσταλγία. Θα σου λείψουν καλοκαίρια, φαγητά, μυρωδιές, συνήθειες, ακόμη και η γλώσσα σου.

 

Και εσύ θα τους λείπεις. Θα τους λείπεις σε γενέθλια, σε γιορτές, σε γάμους, σε αποφοιτήσεις… Το πιο σημαντικό όμως απ ‘όλα είναι η ζωή, η απόφαση και οι στόχοι σου. Στο κάτω – κάτω, η ελληνίδα μάνα θα στείλει τάπερ ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου!

 

4. Σχέσεις Ζωής.
Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μου συνέβησαν στη Βαρκελώνη είναι η γνωριμία μου με την καλύτερή μου φίλη και alter ego μου, τη Mima! Όταν είσαι εκτός έδρας και συναντάς και άλλους ανθρώπους «σαν και σένα», σταδιακά λειτουργείτε λίγο σαν «αγέλη», σαν «κλίκα», αν θες. Και ακριβώς επειδή είστε έξω από τα νερά σας, οι φιλίες και οι σχέσεις αυτές γεννιούνται και αναπτύσσονται ως οι πιο δυνατές. Είναι σχέσεις ζωής!

 

5. Άλλος Άνθρωπος.
Όποιος έχει την «ευλογία» να ζήσει «έξω» θα ξέρει πως μετά από αυτό το ταξίδι, δεν είναι πια ο ίδιος. Οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις, οι καταστάσεις που θα ζήσεις, οι – καινούριες μόνο – εμπειρίες που θα αποκτήσεις, θέλοντας και μη, θα σε αλλάξουν. Ξαφνικά το πρίσμα σου θα μεγαλώσει τόσο πολύ που θα βλέπεις τον κόσμο με τελειώς άλλα μάτια.

 

Παίρνεις μια ολότελα νέα δόση από καινούριες εμπειρίες, κουλτούρες, τη ζωή την ίδια! Θα μάθεις πολλά για τον κόσμο αλλά και για τον ίδιο σου τον εαυτό και όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, θα είναι το καλύτερο πράγμα που θα σου έχει συμβεί!

 

ΥΓ. Στην κάρτα της σχολής μοιάζω με φιλιππινέζα, με ίκτερο 🙂

Thank you Universitat De Barcelona!

 

2 Comments
  • barefoot duchess
    January 30, 2017

    Ετοιμαζόμουν κι εγώ να γράψω παρόμοιο γιατί έκανα εκκαθάριση στο σπίτι και βρήκα το πάσο μου! Είναι εμπειρία ζωής και ισχύουν ΟΛΑ όσα γράφεις, αρκεί να έχεις μάτια, αυτιά και μυαλό ανοιχτά. Αλλιώς όπως πας, έτσι γυρίζεις… Ξέρω πολλούς τέτοιους, γι’αυτό το λέω

    • [email protected]
      January 30, 2017

      🙂 Δεν είναι εύκολο… ειδικά αν πας για να ζήσεις και ακόμη πιο ειδικά αν πας μόνος…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *