#Confessions: ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

0 2

Για την παρακάτω εξομολόγηση επιστράτευσα όλο μου το θράσος και την απληστία. Θράσος γιατί η στήλη είναι ανενεργή από το 2017, με μόλις δύο ενεργές συνεντεύξεις και παρόλα αυτά θεώρησα πως ο σημερινός μου φιλοξενούμενος θα τη βρει πολύ ενδιαφέρουσα και θα δεχθεί να συμμετάσχει.

Απληστία γιατί ενώ συνήθως οι εξομολογήσεις είναι δέκα στον αριθμό, εγώ του ζήτησα να προχωρήσει σε περισσότερες.

Και είπε σε όλα ΝΑΙ!

Τον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννακίδη τον γνώρισα μέσα από τη συχνότητα του Βest 92.6  (τον ακούμε καθημερινά 12.00-14.00) όπου καταναλώνω την εκπομπή του με τη λαιμαργία που «προστάζει» το συγκεκριμένο 2ωρο της ημέρας και όπως έχω αναφέρει ξανά

Κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας να την ακούσετε και εσείς.

Οι λόγοι που τον θαυμάζω – καθόλου τυχαία επιλογή της λέξης – απαντούν στο δίπολο που έχει να κάνει με το ότι συναντώ σε εκείνον πάρα πολλά πράγματα της δικής μου προσωπικότητας (κυνισμός, χιούμορ, θάρρος γνώμης, αυτό-σαρκασμός και πολλά άλλα, μερικά από τα οποία θέλουν ίσως ιδιαίτερη ψυχ-ανάλυση) που μου τον κάνουν ιδιαίτερα οικείο (εξ ου και το θράσος) αλλά το πιο σημαντικό και αυτό που στην ουσία τον κάνει σε όλους πιστεύω να μοιάζει τόσο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που πάντα θες να ακούσεις «τι έχει να πει;» είναι αυτό που εγώ στερούμαι (προφανώς στον βαθμό που θα ήθελα) και αφορά στην κατάκτηση της Γνώσης!

Αν έπρεπε λοιπόν να τον περιγράψω με «όρους Media» θα έλεγα πως είναι ο τέλειος συνδυασμός ψυχαγωγίας και ενημέρωσης καθώς – μέσα από τις αφηγήσεις του κυρίως – θα μάθεις πολλά για την πολιτική, την ιστορία, την οικονομία, τις τέχνες, «τις κοινωνίες», το ποδόσφαιρο αλλά και…την πρέφα ή το πόκερ και τη ζωή γενικότερα. Θα γελάσεις, θα ταυτιστείς, θα παθιαστείς, θα προβληματιστείς, ενίοτε και θα εκνευριστείς. Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι πως όταν είσαι πομπός τόσων πολλών διαφορετικών, έντονων ερεθισμάτων, είσαι σίγουρα και πολύ επιτυχημένος σε αυτό που κάνεις!

Με Δικά του  Λόγια

Όνομα: Κώστας Γιαννακίδης

Καταγωγή: Θεσσαλονίκη

Ζώδιο: Σκορπιός

Επάγγελμα: Δημοσιογράφος

 1. Κώστας, Κωνσταντίνος, Κωστάκης

Πήρα το όνομα του παππού μου, από την πλευρά του πατέρα. Και ένα χρυσό ρολόι τσέπης που κατασκευάστηκε στην Ελβετία στο τέλος του 19ου αιώνα. Εχω και μία φωτογραφία του παππού. Καμαρωτός με μουστάκι και με τη στολή αξιωματικού του ρωσικού στρατού. Τον φώναζαν Κωνσταντίνο. Εμένα Κώστα. Όσοι με αγαπούν με φωνάζουν Κωστάκη. Και όσο μεγαλώνω, όλο και περισσότεροι άνθρωποι με φωνάζουν έτσι. «Κωστάκη» ή, ακόμα καλύτερα, «Κωστάκη μου».

 1. Επαγγελματικός προσανατολισμός

Εγινα δημοσιογράφος για δύο λόγους. Πρώτον είμαι τεμπέλης που είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων του κλάδου. Δεύτερον, συνειδητοποίησα πολύ μικρός (στην Γ’ Δημοτικού) ότι θα πρέπει να ασχοληθώ με τις λέξεις ως τον πιο εύκολο τρόπο για να κάνω κάτι στη ζωή μου. Οι λέξεις δεν ήταν αριθμοί και τα Μαθηματικά δεν τα έπιανα. Επίσης οι λέξεις δεν απαιτούν χειρωνακτική εργασία και κίνηση. Κάθεσαι και σκέφτεσαι. Και πίστευα ότι είναι ένα καλό deal. Σε γενικές γραμμές το πιστεύω και τώρα. Από μικρό παιδί με ενδιέφερε η πολιτική. Μου άρεσε να βλέπω δελτίο ειδήσεων και να διαβάζω εφημερίδα. Επίσης ήθελα να αναπτύξω το χιούμορ ως στοιχείο γοητείας και άρχισα να ψάχνω κωδικοποιημένους μηχανισμούς προκειμένου να βγαίνει εύκολα. Δεν νομίζω ότι το κατάφερα. Από την άλλη νομίζω ότι πέτυχα πολλά περισσότερα από όσα ονειρευόμουν και, δυστυχώς, απ’ όσα νομίζω ότι αξίζω.

 1. Ενηλικιώθηκα πραγματικά όταν

έγινα πατέρας. Νομίζω τότε ενηλικιώνονται οι περισσότεροι.

 1. ________ φέρνει / φέρνουν την ευτυχία

Η ευτυχία έρχεται από πολλά πράγματα σε πολλές διαφορετικές στιγμές. Κάποιες στιγμές θα την αισθανθείς επειδή εσύ και οι άνθρωποι σου είστε καλά, άλλες φορές θα νοιώσεις ευτυχής επειδή έχεις τα λεφτά να κάνεις κάτι και άλλες επειδή βλέπεις ένα τοπίο που σου αρέσει. Δεν υπάρχει κανόνας και μέθοδος. Αν όλοι είχαμε την ίδια άποψη περί ευτυχίας, η ζωή θα ήταν πολύ βαρετή.

 1. Έχω ένα προβλημα να λύσω

Πολύ συχνά όταν έχω ένα πρόβλημα να λύσω, τα χάνω. Και αν μου έρθει ξαφνικά, είναι πολύ πιθανό να πάθω πανικό και να κάνω κάποια ανοησία. Είμαι πολύ καλύτερος με τα προβλήματα των άλλων παρά με τα δικά μου.

 1. Οπαδός του… κυνισμού!

Ναι, θα μπορούσες να με χαρακτηρίσεις οπαδό του κυνισμού και εγώ θα αφαιρούσα την αρνητική έννοια και θα έλεγα ότι είμαι οπαδός της αλήθειας. Τις περισσότερες φορές ο κυνικός άνθρωπος είναι αυτός που αποδέχεται την αλήθεια ως έχει. Μόνο έτσι μπορεί να τη διαχειριστεί, να τη μαλακώσει κάπως. Για να γίνεις ευαίσθητος και ρομαντικός, ο κυνισμός είναι ένα στάδιο από το οποίο πρέπει να περάσεις.

 1. Μου αρέσει να ___ τους ανθρώπους

Μου αρέσει να κάνω χαρούμενους τους ανθρώπους. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή έχω πολύ μεγάλη ανάγκη την αποδοχή τους.

 1. Καλύτερα να ______ παρά να _________________

Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να τρέχεις από πίσω. Το πρόβλημα με αυτό το κλισέ είναι ότι το υιοθετείς όταν είναι πλέον αργά. Όμως όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο το εφαρμόζεις. Προσέχεις την υγεία σου, βάζεις κανένα φράγκο στην άκρη και πάει λέγοντας.

 1. Τρωτό σημείο

Δεν έχω ένα τρωτό σημείο. Έχω πολλά. Το χειρότερο που μπορείς να μου κάνεις είναι με γεμίσεις με ενοχές, να μου πεις ότι σε πλήγωσα. Δεν το αντέχω γιατί, υποθέτω, τσαλακώνει την εικόνα που έχω εγώ για τον εαυτό μου. Ναι, μεταφέρω ενοχές. Η πιο παλιά είναι επειδή, όταν ήμουν πέντε ετών, είπα σε μία φίλη της μαμάς μου ότι είναι άσχημη. Δεν το έχω ξεπεράσει και δεν ξέρω πώς να το κάνω. Ενοχές αισθάνομαι και για άλλα, σοβαρότερα πράγματα Κάποιες στιγμές με δικαιολογώ και κάποιες άλλες με καταδικάζω. Δεν έχω πρόβλημα να σου ζητήσω συγγνώμη. Όταν το κάνω, το εννοώ. Επίσης πάντα προσπαθώ να συγχωρώ τους άλλους, μήπως καταφέρω και συγχωρέσω τον εαυτό μου που φταίει ακόμα και χωρίς να ξέρω το λόγο. Προσπαθώ πάντα να κρίνω με επιείκεια. Εξ ορισμού θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί.

 1. Ο Κώστας ως γιος. Ο Κώστας ως πατέρας

Ο Κώστας ως γιος; Τίποτα το ιδιαίτερο, όπως οι περισσότεροι της γενιάς μου. Τυχερός βέβαια γιατί δεν μου έλλειψε τίποτα ή, τέλος πάντων, έτσι πίστευα. Ως πατέρας; Με περισσή έπαρση νομίζω ότι είμαι καλός πατέρας. Και πιστεύω ότι το εισπράττω από τη σχέση με τον γιο μου που, στα 22 του, γουστάρει να κάνει παρέα με τον μπαμπά.

 1. Έχασα την ψυχραιμία μου…

Μπορώ να χάσω τη ψυχραιμία μου για τα πιο ηλίθια πράγματα. Και μετά απορώ πώς μου συνέβη. Ωστόσο μεγαλώνοντας μου συμβαίνει πιο σπάνια.

 1. Μια Γυναίκα…

Αυτό που θαυμάζω σε μία γυναίκα είναι ο δυναμισμός και η ανεξαρτησία της. Μου αρέσουν οι γυναίκες που στέκονται μόνες τους και δεν υιοθετούν αρχετυπικές συμπεριφορές. Θαυμάζω, σχεδόν αισθάνομαι δέος, τις πολύ πετυχημένες γυναίκες και τις βρίσκω τρομερά σέξι.

 1. Αυτογνωσία & Αυτοπεποίθηση

Η αυτογνωσία είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο που μπορείς να έχεις στη ζωή σου. Είναι όμως πολύ σκληρή διαδικασία γιατί θα πρέπει να φας τις σάρκες σου. Αν κρίνω από τις πληγές που κάνω στον εαυτό μου, νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό την έχω κατακτήσει. Η αυτοπεποίθηση καλό είναι να έρχεται με τον χρόνο, αλλά στη σωστή στιγμή. Αν έρθει νωρίς, θα σε ρίξει στα βράχια. Αν έρθει αργά, θα σε βρει τσακισμένο στα ίδια βράχια.

 1. Ο χρόνος φέρνει και ο χρόνος παίρνει…

Ο χρόνος παίρνει ζωή και για να σε αποζημιώσει φέρνει σοφία. Αν ξέρεις να τη διαχειριστείς, μπορεί και να παρηγορηθείς για τη ζωή που φεύγει. Εγώ δεν το έχω καταφέρει. Με τρομάζει ο θάνατος.

 1. Στο Τέλος Της Ημέρας

Στο τέλος της ημέρας πάντα υπάρχει σκοτάδι. Και μετά ξημερώνει. Μέχρι που, για τον καθένα μας, μία μέρα δεν θα ξημερώσει ποτέ. Το σκοτάδι είναι κατάληξη των πάντων.

Αυτήν την περίοδο τον ακούμε καθημερινά στον Βest 92.6, 12.00-14.00

Διαβάζουμε άρθρα του @protagon.gr, Tα Νέα

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *